Assessments; de voor(oor)delen!

Een assessment is een momentopname: feit of fabel?

Er bestaan verschillende vooroordelen over assessments. Bedrijven zijn vaak bang dat de kandidaat afhaakt als er een assessment wordt voorgesteld. In de praktijk zien we juist dat zowel kandidaten als opdrachtgevers de meerwaarde van de uitkomsten als zeer waardevol ervaren.

Een kandidaat denkt vaak dat een assessment een momentopname is. Een assessment is echter gebaseerd op het principe dat vertoond gedrag de basis is voor toekomstig gedrag. Mensen zijn voorspelbaar in hun gedrag. En elk assessment bestaat uit meerdere testen, die samen een betrouwbaar beeld geven. Je kunt dus niet spreken van een momentopname.

Wat levert een assessment op?

Wat is de meerwaarde van een assessment. Als bestuurder of HR-adviseur kun je toch zelf ook goed mensen beoordelen? Natuurlijk krijg je in een vraaggesprek al een goed beeld van de persoonlijkheid en de drijfveren van een kandidaat of een medewerker. Maar sommige dingen, zoals intelligentie, komen beter naar voren in een test.

Bovendien gebruiken we in ons assessment andere instrumenten dan het vraaggesprek om naar eigenschappen en drijfveren te kijken. De uitkomsten zijn objectief en wetenschappelijk en kunnen uw besluit goed onderbouwen. Dit betekent niet dat uw expertise als HR Adviseur of manager niet deugt! Gebruik een assessment vooral als aanvulling op uw eigen oordeel.

Waarom kiezen klanten voor MariënburgAdvies

Bij MariënburgAdvies werken we snel en zorgvuldig: als het moet, geven we uitslagen direct mee en leveren we de volgende dag het psychologisch rapport. Omdat we zijn aangesloten bij de branchevereniging NIP, voldoen al onze rapportages aan hun strenge richtlijnen. We handelen altijd vanuit respect: wij oordelen niet over mensen, wij beoordelen hun capaciteiten op basis van een van te voren vastgestelde vraag.

Het is ontzettend belangrijk om altijd van tevoren de vraag duidelijk en helder te krijgen. Je krijgt antwoord op de vraag die je stelt.

Dat klinkt logisch, maar is soms ingewikkeld. Als de vraag niet specifiek genoeg is, kan het zijn dat de verwachtingen van het assessment niet worden waargemaakt. Is de vraag die je stelt, ook datgene wat je eigenlijk wilt weten? Als je wilt weten of iemand geschikt is als toekomstig manager binnen je organisatie, is het niet voldoende om deze persoon alleen te testen op zijn algemene managementvaardigheden. Door een verkeerde vraagstelling kan het zijn dat de uitkomst van het assessment goed is, maar het functioneren niet. Een persoonlijke benadering, goed luisteren naar wat een klant vertelt, en betrokkenheid is belangrijk.

Wij zijn geen assessmentfabriek. Bij MariënburgAdvies werken we snel, zorgvuldig én persoonlijk.

Kennismaken?

Bent u op zoek naar een assessmentbureau? MariënburgAdvies helpt u op een positieve manier bij het afnemen van testen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Assessment voorbeeld rapport

Het assessment test rapport is gemaakt in co-creatie met een aantal klanten. Onze wijze van rapporteren is ontstaan vanuit de visie dat ieder mens belangrijk is en talenten heeft om in te zetten en verder te ontwikkelen.

Nieuwsgierig geworden? Mail naar: info@marienburgadvies.nl en u ontvangt een voorbeeldrapport of neem contact met ons op via 085 - 401 22 21.

certificering

Als bewijs dat we competent en vakbekwaam zijn

  • logo cedeo*erkend bedrijfsopleidingen open
  • logo cedeo*erkend bedrijfsopleidingen maatwerk